Седем причини да предпочетете бебеносенето пред количката

Един от сигурните начини да се чувствате уверени в себе си като родител е като се научите да се вслушвате в интуицията си и се стремите да бъдете информирани за съвременните проблеми и тенденции в отглеждането на дете. Възможно е да се сблъскате с неразбиране от страна на близките си, което може да е доста обезкуражително, но същевременно в интернет и социалните мрежи можете да намерите всякакъв род групи по интереси за набавяне на така необходимата подкрепа (и коректив!).

Един от примерите за подобна „новост“ сред майките е т.нар. бебеносене, или метод на пренасяне на бебето в слинг или ергономична раница, вместо в количка или напълно заклейменото от ортопедите кенгуру. Всъщност бебеносенето съвсем не е новост – нито по света, нито у нас. Носилки са съществували и ползвани масово от майките в миналото.

Съвременната носилка е претърпяла редица вариации и подобрения и представлява сигурен и практичен начин за разхождане на бебето не само навън, но и у дома (например в периодите на коликите или на друг род неразположения, когато бебето има повишена нужда от постоянен телесен контакт с майка си). А популяризирането й в модерните общества се осъществява най-вече чрез специализираните форуми и социалните мрежи, тъй като повечето водещи производители в САЩ и Европа изобщо нямат дистрибуция в търговските мрежи.

Ако вече сте отгледали дете, използвайки изцяло количка за разходките навън, може и да подходите скептично към идеята да носите братчето или сестричката му и на прима виста да не намирате предимства в този прийом. Без да целим да ви убеждаваме, ще ви приведем няколко жокера в негова полза, за да вземете информирано решение.

Седежът в слинг и ергономична раница е най-правилният за бебето от ортопедична гледна точка поради М-образната позиция на крачетата и седалището. За новородени бебета препоръчителен и най-практичен е еластичният слинг, докато ергономичната раница влиза в употреба след като бебето вече може стабилно да държи вратлето си и е достигнало определени ръст и тегло. И в двата случая правилното позициониране на крачетата и гръбчето на бебето в носилката и сигурното й прикрепване към тялото на майката с добро разпределение на тежестта между рамена, гръб и кръст са задължителни.

За новороденото бебе е от жизненоважно значение да усеща постоянно близостта и топлината на майка си, след като е прекарало девет месеца в утробата й. Вместо да бъде оставено да се люшка без усещане за опора и поддръжка в коша на количката, при поставянето му в слинг или раница до гърдите на майка си бебето усеща нейната топлина, пулса й, мириса й, чува резонанса на гласа й в гръдния й кош, и се успокоява от тези усещания, защото те са му познати от преди раждането. Не случайно ако е поставено правилно, бебето много скоро заспива и спи непробудно продължително време.

За малкото бебе първите по-дълги разходки и многото впечатления от непознатата околна среда, шумове, миризми и погледите на непознати хора могат да бъдат извънредно стресови. Поставено до гърдите на майка си или на друг член на семейството, участващ в отглеждането, бебето се чувства защитено и много по-спокойно, което дава отражение върху емоционалното му състояние не само по време на разходката, но и в остатъка от деня.

Бебето може да бъде успокоено в момент на дискомфорт или нужда от контакт кожа-до-кожа с майка си, без това да „връзва“ ръцете й.Точно така – освен за разходка навън, слингът и раниците могат да се използват за носене на бебето вкъщи, едновременно с извършването на определени дейности, които не го поставят в риск от битови инциденти.

Бебето може да бъде дискретно накърмено навсякъде и дори в движение, без да се изважда от слинга или раницата. Някои носилки имат специално предназначен за целта регулируем дизайн, но като цяло повечето модели слингове и раници позволяват бебето да засуче от майка си без да бъде вадено – само с корекция във височината и пристягането. Така всички колебания и съмнения, свързани с кърменето на обществени места, например, отпадат.

Носенето в слинг или раница дава по-добра зрителна перспектива на бебето, особено в сравнение с коша на количката за новородени.Бебето може да бъде изведено на разходка в слинг броени дни след раждането си, ако климатичните условия позволяват, като има много по-добра видимост към заобикалящата го среда отколкото при возене в количка. Така от най-ранна възраст детето започва да опознава света, като възприема зрително, но и с останали си сетива, всичко, което вижда и носещия го. Същевременно то има пряк и много близък зрителен контакт с носещия го, което също е от огромно значение за емоционалния му комфорт.

Носено до гърдите на майка си, бебето от най-ранна възраст започва да усвоява и осмисля на подсъзнателно ниво процеса на звукоизвличане и човешкия говор. Мария Монтесори, изтъквайки колко важно е за бебето да бъде в непосредствена близост до майка си, за да е въвлечено във всички аспекти на живота на семейството и общността си, е адмирирала културите, за които бебеносенето е било характерно. Общуването на майката както с бебето й, така и с други хора, е от изключително значение за менталната му стимулация, обяснява още Монтесори. Така бебето имплицитно (подсъзнателно) ще възприеме движението на устата и езика, интонирането, дишането и всички останали специфики на говора.

Източник: http://www.bebok.eu/