Бебеносене – как и защо

Съвети за бебеносене през лятото и някои хитринки за по-леко понасяне на горещините

 • Използвайте носилка от естествена материя
 • Слинг с халки, ергономична раници и мей тай слинг предлагат минимално покритие на части от тялото на носещия и бебето при запазена ергономия и комфорт
 • Бебето се вади и слага бързо при употреба на ергономичната раница и мей тай слинг, без голяма нужда от нагласяне под слънцето
 • Носете малко шишенце с пулверизатор за разпръскване на водна мъгла и мигновено освежаване
 • Малките вентилаторчета с клипс за прикрепяне също могат да са от помощ
 • Ако се движите под жаркото слънце носете широкопола шапка, сложете шапка и на бебете, а крачетата му покрийте с дълги крачоли от лека материя
 • Сложете парче памучен плат или тензух между бебето и себе си, там където кожата ви иначе се допира, за да не ‘залепвате’
 • Обличайте бебето и себе си в естествени материи и с леки дрехи
 • Избягвайте часовете на жарко слънце, при признаци на претопляне се отправете към най-близкото климатизирано помещение
 • Сложете охладител за хладилна чанта или подобен охладен предмет в джобчето на ергономичната раница / мей тай слинг
 • Подръжте носилката пред климатик преди да я сложите, така ще е приятно хладна.

 

Съвети за бебеносене през студените дни и някои хитринки за повече комфорт при ниски температури

 

 • Сложете носилката с бебето и тогава облечете връхна дреха, така влизайки в затоплено пространство можете да махнете връхната дреха без да сваляте бебето.

 • Слагането на носилката върху връхната дреха може да е неудобно и несигурно, тъй като зимните якета и палта обикновено са обемни и могат да са от хлъзгави материи, което е фактор за недобро позициониране или изплъзване на носилката до неподходяща позиция.

 • По-удачно е да облечете себе си и да покривате бебето с вашите дрехи или специални дрехи за бебеносене (примерен продукт: http://roshavo.com/oc/%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5/boba-vest-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5 ) вместо да навличате самото бебе. По този начин, веднага когато влезете на топло можете да махнете връхната дреха и да избегнете изпотяване при бебето и себе си.

 • Може да опитате да използвате мъжко яке или полар, преровете гардероба на таткото за подходящ размер – това може да направи възможно закопчаването му с бебе, носено отпред. Не закопчавайте над главичката на бебето, използвайте качулка или шапчица.
 • Можете да използвате широк шал / пончо и да го преметнете и през гърба на бебето, като след това го втъкнете под връхната си дреха. Вълната е чудесна материя за поддържане на подходяща температура, също така е влагоустойчива. Внимание – не покривайте главичката на бебето с него, то трябва да има приток на свеж въздух.
 • Тъй като бебето ще е до тялото ви, което го затопля допълнително не го обличайте прекомерно, особено ако успявате да закопчеете връхната си дреха и така телцето му е под якето ви, в такъв случай не е нужно бебето да е с ‘космонавт’.

 • Не забравяйте, че за бебето има един допълнителен слой ‘дрехи’ – носилката, в която се намира, но помислете за покриване на открите му части – крачета, ръчичка, главичка.

 • Топлинките / гетите са много практични като екстра предпазване от измръзване (примерен продукт: http://roshavo.com/oc/%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5/%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8-leg-warmers-lemon ) Когато носите бебето си в поза М (както е при ергономичните раници и най-често в слинг шаловете) крачолите на панталонките се повдигат нагоре – използвайте топлинки / гети или чорапогащник, който да предпази от оголване. За разлика от чорапогащника, гетите могат лесно да се издърпат и премахнат, когато сте на топло. По-дълги панталонки, с възможност за подгъване на крачолите, когато бебето е извън носилката също са подходящи.
 • Обуйте крачетата на бебчето дори още да не ходи, за да ги предпазите от измръзване. Ако е възможно покрийте ги с връхната си дреха, дори да успявате да я закопчаете само най-отдолу, това автоматично оставя ходилата покрити.

 • Ако детето вече е поотраснало и ще си играе навън след като стигнете до целта си е нужно да е със собствена връхна дрешка. В зависимост от носилката/слинга може да изберете да сложите само ръчичките в ръкавите, докато якето покрива гръбчето му, а предната част на тялото е допряна до носещия. По този начин, когато го извадите от носилката то ще е с връхна дреха, чийто обем няма да ви пречи докато го носите.

 • При сняг и поледици придвижването с количка е почти невъзможно. Ако изберете да носите бебето си в такива условия задължително използвайте стабилни обувки с добро сцепление.

 • Пожелаваме гушкаво, топло и уютно носене и през зимата!

С бебе до сърцето – внимание, опасност от пристрастяване!

Бебе, което изисква физически контакт, полюшване и движение почти постоянно? Ръце, които вече изнемогват от разнасяне на малкото създание? Носталгия по приключения и чувството на свобода, което дава едно пътешествие, немислимо за момента с бебе на ръце?

Не сте се сблъскали с феномен, а и явно не сте случили на бебе-изключение, потвърждаващо правилото.

Бебета изпитват нужда да бъдат носени и да усещат близостта на човек, който им дава грижа и любов. Движението и вибрациите на топлото тяло им вдъхва сигурност спокойствие. Може би и вие изпитвате носталгията по бременното коремче и чувството да си едно цяло с бебчето, но и за малкото човече допирът до мама носи истинско блаженство, силен е стремежът му да са отново неразделни, както преди раждането. Мама е почти като продължение на тялото на малкото телце и двамата са като срастнали. Разбира се, инстинктите за оцеляване на бебетата им подсказват, че да са близо до хората, които най-много ги обичат е тяхната гаранция, а широкото, специално подбрано детско легло често ги хвърля в паника – сякаш е бездънна яма, в която могат да пропаднат.

А когато мама се грижи и за друго дете, трябва да приготви обяд, да отскочи до банката, с татко са планирали разведряващо пътешествие или просто изпитва затруднения да се придвижва с тромава количка по лунни пейзажи – на помощ идва бебеносенето!

Мама вече е със свободни ръце, спокойна е за своето бебе, тъй като го носи точно до сърцето си, а малкото същество се чувства на сигурно място до майчината гръд и с любопитство наблюдава околния свят и всичко, което тя върши.

Но с това ползите от носене на бебето не се изчерпват, внимавайте, съществува реална опасност от пристрастяване, с бебе до сърцето и свобода на движението светът наистина става по-друг!

 • Свобода  – да сте заедно с бебето и едновременно с това да изършвате любими или належащи дейности е свобода, която всеки родител би оценил. Ако водите по-активен начин на живот, носенето на бебето ще ви позволи да запазите до голяма степен подвижността и разнообразието и след появата на малкото човече. 
 • Щастливо и сигурно – Когато носите бебето то е щастливо, чувства се защитено и обгрижвано. Това прави и мама и татко щастливи. Споделяте гледки и случки с мъничето, някак естествено е да му говорите и обяснявате какво се случва около вас, а то ви ‘отговаря’, това е началото на първата съвместна комуникация. Бебето се чувства сигурно при вашата близост и с по-голяма готовност приветства нови места, случки и хора. (по-охотно приема нови места, случки, хора)
 • Полезно и практично – Носенето на бебето много улеснява ежедневието ви. Можете да продължите с много от дейностите си – да играете с по-големите деца, да пазарувате, да приготвите обяд/вечеря, докато държите бебето близо до себе си. За детето е стимулиращо и обогатяващо да участва в разнообразното ежедневието на родителите си, така то учи ‘от първа ръка’. А Вие ще се чувствате по-сигурни и по-малко ограничени, тъй като и бебето ще се чувства удобно – на топло и сигурно. 
 • Удобство – много по-удобно е придвижването, в сравнение с маневрирането с количка или носене на бебе в кошче за кола.  Родителят е много по-мобилен и обикновено може да носи комфортно дори по-тежко поотраснало дете. Слинговете и ергономичните раници могат лесно да се сгънат и да се приберат в чанта и повечето позволяват машинно пране при зацапване.
 • Улеснява кърменето – много ергономични раници и слингове предлагат лично пространство за дискретно кърмене. Ще можете веднага да се погрижите за нуждите на бебето, още при първите сигнали, които то подава – преди да се е разстроило. Ако детето Ви суче дълго не е нужно да прекарвате цялото това време ‘залепени’ за дивана.
 • При неразположения – ако бебето Ви страда от рефлукс, колики или газове след хранене, носенето в изправена позиция ще намали дискомфорта и ще подпомогне преминаването на газовете, а с това и на неразположението. Някои бебета са по-чувствителни и заспиват по-трудно в периода на никнене на зъбки – с носенето те ще се чувстват обгрижени и успокоени, докато ги полюшвате близо до себе си. 

Но не само новородените имат нужда от носене. Поотраснали деца също могат да бъдат комфортно носени, с правилното приспособление след като силите им попривършат, както и когато е време за дрямка, а сте далеч от вкъщи или просто се налага да свършите нещо, докато малкия палавник е приласкан на сигурно и приятно място – до сърцето на мама. 

Защо да нося бебето?

 • Щастливо и сигурно – Когато носите бебето то е щастливо, чувства се защитено и обгрижвано. Това прави и мама и татко щастливи. Споделяте гледки и случки с мъничето, някак естествено е да му говорите и обяснявате какво се случва около вас, а то ви ‘отговаря’, това е началото на първата съвместна комуникация. Бебето се чувства сигурно при вашата близост и с по-голяма готовност приветства нови места, случки и хора.

 • Полезно и практично – Носенето на бебето много улеснява ежедневието ви. Можете да продължите с много от дейностите си – да играете с по-големите деца, да пазарувате, да приготвите обяд/вечеря, докато държите бебето близо до себе си. За детето е стимулиращо и обогатяващо да участва в разнообразното ежедневието на родителите си, така то учи ‘от първа ръка’. А Вие ще се чувствате по-сигурни и по-малко ограничени, тъй като и бебето ще се чувства удобно – на топло и сигурно.

 • Удобство – много по-удобно е придвижването, в сравнение с маневрирането с количка или носене на бебе в кошче за кола.  Родителят е много по-мобилен и обикновено може да носи комфортно дори по-тежко поотраснало дете. Слинговете и ергономичните раници могат лесно да се сгънат и да се приберат в чанта и повечето позволяват машинно пране при зацапване.

 • Улеснява кърменето – много ергономични раници и слингове предлагат лично пространство за дискретно кърмене. Ще можете веднага да се погрижите за нуждите на бебето, още при първите сигнали, които то подава – преди да се е разстроило. Ако детето Ви суче дълго не е нужно да прекарвате цялото това време ‘залепени’ за дивана.

 • При неразположения – ако бебето Ви страда от рефлукс, колики или газове след хранене, носенето в изправена позиция ще намали дискомфорта и ще подпомогне преминаването на газовете, а с това и на неразположението. Някои бебета са по-чувствителни и заспиват по-трудно в периода на никнене на зъбки – с носенето те ще се чувстват обгрижени и успокоени, докато ги полюшвате близо до себе си. 

 • Свобода  – да сте заедно с бебето и едновременно с това да изършвате любими или належащи дейности е свобода, която всеки родител би оценил. Ако водите по-активен начин на живот, носенето на бебето ще ви позволи да запазите до голяма степен подвижността и разнообразието и след появата на малкото човече. 

Автор: Мирослава Филипова

Източник: https://roshavo.com/