Национална асоциация на бебеносещите в България

Бебеносенето – практика от миналото улеснява живота на днешните родители

24 юли 2016 г.

Автор : Пламена Троева

Бебеносенето - практика от миналото улеснява живота на днешните родители

Бебе в раница, слинг или друга носилка е предпочитана практика за все повече хора. В последните години т.нар. бебеносене става все по популярно и в България. С появата на бебето редица предизвикателства изникват пред родителите. Новият член на семейството съвмсем естествено заема водеща част в ежедневието и „свободните ръце“ се оказват лукс.

В Бургас за съжаление няма почти никакви възможности човек да разгледа и пробва познатите на пазара носилки, това установих в проучването си за Gramofona.com, което продължи няколко седмици.  За целта е необходимо да поръчате онлайн с уговорка „тест“.

Защо реших да опитам бебеносенето?

За съжаление градската среда все още не е достатъчно гостоприемна към бебешките количка. Казвам го със съжаление и се обръщам към всички, от които това зависи: Моля, ремонтирайте адекватно, това, че единият тротоар е скосен автоматично води до висок бурдюр на отсрещния. Та, за да стигна от точка „А“ до точка с „Б“,  бутайки бебето си на четери колела, често ми отнема много време. Това беше първото, което ме накара да потърся друг начин за придвижване. Проблеми с кръста- бебето расте, с него растат и болките. Разходките из природа с бебешка количка са почти невъзможни, бебеносенето позволя спокойно да се разходите в планината. Домашната работа- често с малко дете е трудно да се свърши каквото и да било. В тази ситуация отново на помощ идват носилките, които позволяват да изчистим, сготвим, прострем и всичко останало, като в процеса се включи и малкия човек.

Когато се заговори за бебеносене e важно да отговорим на въпроса: Каква е правилната позиция за носене на бебе ?

Положението при носене, което и медицината подкрепя  е  широко разтворени и сгънати в коленете крака, малко превито гръбче и лице обърнато към възрастния. Или с други думи сетете се как вашето мъниче застава в поза „жабче“ всеки път когато го вземете. Е, при носенето с приспособление за носене е същото.

В ляво на снимката е позата на бебето при носене в неподходяща носилка, в дясно- при носене в ергономична носилка

Информация за рисковете, които неправилната позиция крие за бебето, може да се открие на интернет страницата на International HypDisplasia Institute (Международен институт по дисплазия на тазобедрената става).

Към носенето

Първото, което опитах беше слинг с халки – здравословен начин за носене на бебето от самото раждане, който ми бе препоръчан от педиатъра и ортопеда, които посещаваме. От гледна точка на бюджета е достъпен, намира се лесно и втора ръка. Тези, които свикнат да го ползват дълго време не се разделят с него. На мен обаче не ми се получи носенето в този вариант, защото не разтовари тежестта, която чувствах в кръста и гърба.

Следващата стъпка бе кенгуру взето на заем от близки. Въпреки, че бях прочела аргументите против това приспособление реших лично да се уверя в качествата му. Е, уверих се. Бебчето беше в странна, неестествена поза, аз също. При движение подритвах крачетата, които бяха увиснали, а за главичка на бебето липсваше опора.

Насочих се към ергономична раница. Доста си приличат с май-тай слингът. И при двете бебето може да се носи отпред и на гръб. Заема позицията „жабче“, към която както разбрахме е добре да се стремим. На пазара цената на слинга е по-приемлива от тази на новите раници, което е повод някои да го предпочетат.  В интеренет се откриват реплики на по-известните и желани марки раници за бебеносене. При сравнение обаче въпросните се оказват по- тесни (особено идващите от Китай), не е ясно механизмите (ремъците, които регулират раницата) доколко сработват добре, никой не дава гаранция за платовете и багрилата по тях, а бебето в раницата не може да бъде спряно от любимото опознаване на света с уста.

Ако кърмите и трита вида споменати приспособления за носене ще ви бъдат удобни и практични.

Предимството на този начин на движение с бебето е свободата, която получаваме. Бебенося всеки ден, понякога се чувствам като атракция, често хората се обръщат към 5 месечната ми дъщеря с репликата съдържаща лек укор към мен: „Горещо ли ти е, слънчице?“. Горещо ни е – на сърцата. И можем да си го позволим.

 

Снимка 1: Личен архив на автора

Снимка 2:  International HypDisplasia Institute, http://hipdysplasia.org/

Източник: http://www.gramofona.com